Onderhoudsplicht? Weg ermee!

Moeten kinderen opdraaien voor het rusthuisverblijf van hun moeder of vader als hun pensioen ontoereikend blijkt?

Het merendeel van de OCMW’s vindt van wel. Dat beroept zich op “de onderhoudsplicht van kinderen ten overstaan van hun ouders”. Deze wettelijke bepaling houdt in dat niet alleen ouders hun kinderen moeten onderhouden, maar dat ook het omgekeerde geldt. Concreet: als iemand zijn rusthuisverblijf niet kan betalen, legt het OCMW het verschil bij. De dienst zoekt daarna uit of dat verschil kan worden teruggevorderd bij dochters of zonen.

Een gemiddeld rusthuis in Zandhoven ligt rond de 1.650 euro / maand. Is je inkomen kleiner en heb je verder niet de nodige spaargelden, dan zal het OCMW het verschil dus gaan halen bij je kinderen. Zo krijgen die de factuur.

Volgens de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) mogen OCMW’s zelf beslissen of ze de plicht toepassen. De grote meerderheid doet dat wel. Slechts een tiental gemeenten, waaronder Essen, Herentals en Vosselaar zien daar van af.

Jan Bertels, Burgemeester Herentals en Vlaams Volksvertegenwoordiger voor sp.a kwam tekst en uitleg geven over de woonzorg in ons praatcafé. Hij gaf aan dat de afschaffing van de onderhoudsplicht financieel erg haalbaar is. De investeringen zijn dus klein in verhouding tot de last die anders op de schouders van de kinderen en kleinkinderen kan komen. Zandhoven2018 was snel overtuigd door deze zeer deskundige uitleg.

De komende decennia zullen OCMW’s zich meer en meer op deze plicht beroepen. De sociale zekerheid dreigt immers failliet te gaan door de vergrijzing. Waarom zouden we echter de kinderen in de schulden/armoede duwen terwijl het OCMW perfect voor de voorgeschoten gelden een hypotheek kan leggen op de woning, of een terugvordering bij de erfenis afspreken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *