Stemmen met een stemcomputer doet u zo.

Op zondag 14 oktober 2018 trekken we met z’n allen richting stemhokje.  Zoals alle jaren zal u in de gemeente Zandhoven dienen te stemmen met stemcomputer.  Stemmen per computer maakt dat u niet meer ongeldig kan stemmen.  U kan echter nog steeds blanco stemmen indien u dat verkiest.  Blanco stemmen geeft u stem standaard aan de grootste partij.  We moedigen dat dus als kleine lokale partij niet aan.

U meld zich op 14/10 aan bij uw kieskantoor. Dat kantoor staat vermeld op uw kiesbrief.  Kreeg u deze nog niet toegestuurd, meld u dan spoedig aan bij de gemeente.  U brengt daarbij dus uw kiesbrief en uw identiteitskaart mee.

Na verificatie van beide krijgt u een kaart waarop een zwarte pijl staat.  Deze kaart steekt u in de gleuf van de stemcomputer met de zwarte pijl weg van u. (foto 1)

U krijgt aansluitend alle beschikbare partijen op het scherm. Zandhoven2018 kan u terugvinden onder lijst nummer 7.
U duid uw keuze aan en vervolgens krijgt u alle kandidaten van deze lijst op uw scherm.

U kan verder op vier manieren stemmen (foto 2):

  1. U verkiest om een lijststem te geven. Daarmee verklaart u zich akkoord met de volledige lijst en de volgorde van de kandidaten.
  2. U verkiest om te stemmen op een persoon, hierbij kan u meerdere personen aanduiden. U duid de personen aan op het scherm.
  3. U verkiest een lijststem én één of meerdere kandidaten binnen één lijst je stem geven.
  4. U verkiest blanco te stemmen.

Na het bevestigen van uw keuze krijgt u een bewijs van stemming mee (foto 3).
Het witte kaartje dient u zelf in de daartoe voorzien doos te steken.  Deze ‘machine’ telt uw kaartje meteen.

U kan in Zandhoven tussen 08u en 15u stemmen.